11.12.2024
Is er in Vlaanderen nog wel plaats voor gezonde natuur?
Een natuurgebied dat ongelukkig ligt zomaar verplaatsen? Niet doen, zal je denken. Maar de Vlaamse overheid bekijkt hoe ze dat toch kan realiseren.
Terwijl wij ons afvragen of Vlaanderen niet te klein is voor zoveel stikstof, en of er wel een plek voor lawaaisport gevonden kan worden waar dat niets of niemand hindert, lijkt minister Brouns zich af te vragen of Vlaanderen wel geschikt is om gezonde natuur te herbergen. En of daar dan nog energie in gestoken moet worden.
Terwijl Europa (en het gezond verstand) eist dat menselijke activiteiten worden afgestemd op de natuur, blijft Vlaanderen volhouden dat natuur iets is dat ergens in een ongebruikt hoekje bij elkaar geveegd kan worden, waar het niemand stoort. En dat terwijl de voorbeelden van hoe zorg voor de natuur onze enige redding is zich blijven opstapelen.
Zolang er op papier een voldoende grote oppervlakte aan natuur is ingekleurd, klopt de boekhouding en is alles voor Vlaanderen in orde. Zo werkt dat niet. Natuur is geen kleurtje op een vel papier, geen aangeplante boom van een kleine meter hoog.
Nu moeten we ook realistisch zijn. Als de heide zodanig verzuurd en vermest is dat er enkel nog gras groeit, zakt de moed toch in de schoenen. Zolang de stikstofkraan niet dichtgedraaid wordt, is het hopeloos. De strategie van de nieuwe minister van natuur (en tegelijk landbouw) Brouns: we geven het heidebeheer hier op en kijken of het ergens anders beter lukt.
Maar ergens anders een nieuw gebied aanduiden als waardevolle heide zal niet zo gemakkelijk zijn. Een heidegebied langs een stikstofbron ligt ongelukkig. Waar in Vlaanderen is er nog geen stikstofoverschot?
Een natuurgebied dat de kwaliteitsdoelstellingen niet haalt, opgeven zonder structureel aan de oorzaken van de slechte toestand te werken, garandeert nog meer problemen. Het probleem bij de bron aanpakken betekent de bron van stikstof aanpakken, niet het natuurgebied verplaatsen.
Een natuurgebied dat ongelukkig ligt zomaar verplaatsen, dat werkt niet. Enerzijds ligt alles in Vlaanderen ongelukkig, anderzijds kan je niet een heel ecosysteem in een verhuiswagen stoppen.
Zie je het al voor je? De dode boom met alle kevers en spechten, de mierenhoop, de zwammen tussen de boomwortels, de uilen, vleermuizen, eekhoorns, zandloopkevers, … Allemaal onderweg naar een ‘betere’ plek. Dat is even logisch als een bushalte in een drukke dorpskern verplaatsen naar een afgelegen straat waar niemand woont.
Neen, natuur is geen rekensom! Geen zoveelste stomme verplichting van Europa. Geen oppervlakte die je kan knippen/plakken.
Natuur is wat ons in leven houdt.
#ruimtelijkeordening #landbouw #klimaat