Provincie Limburg weigerde de vergunning op 6 juni 2024, nadat de Raad voor Vergunningsbetwistingen de originele vergunning vernietigde, en de provincie opdracht gaf om de aanvraag opnieuw te beoordelen.
Bij nader inzien was het ook voor de provincie duidelijk dat de woonzone eigenlijk te smal is om in kwaliteitsvolle woningen met voldoende grote tuinzone te voorzien. Deze onbebouwde zone fungeert momenteel als buffer tussen het natuurgebied en de bestaande woonwijk. Om nog iets van die bufferwerking over te houden moest eigenlijk een stukje van de (toch al bescheiden) tuin opgeofferd worden. In plaats van op een mooi natuurgebied zouden de bewoners uitkijken op een gesloten omheining. Bovendien is na de voorbereidende kapwerken (uitgevoerd in broedseizoen nota bene!) gebleken dat dit terrein wel degelijk behoort tot het achterliggend ven: het is er moerassig. Hierdoor verandert het hele bouw- en vergunningstechnische verhaal.
Nu de beroepsperiode verstreken is, kunnen we ervan op aan dat deze open ruimte behouden blijft. Wij zijn zeer tevreden met deze uitkomst, deze kwestie heeft immers veel te lang op ons bureau gelegen.
De locatie sluit weliswaar aan op een bestaande woonwijk, maar deze wijk op zich is een ‘eiland omgeven door natuur’. Bijbouwen tot tegen deze toch al kwetsbare, natte natuur zou extra druk veroorzaken. Onze natuur, open ruimte in het algemeen, staat al genoeg onder druk. Het is dan ook heel jammer dat er zo gestreden moet worden voor elke m² bedreigde open ruimte.
Meer weten over dit omstreden project?
Klik op ons nieuwsbericht van 16/6/2023.
Archieffoto, niet gemaakt in Dilsen-Stokkem.
Beeld op foto: Pete Linforth via Pixabay.
#water #ruimtelijkeordening