Ruimte voor water
Nieuws

Ruimte voor water

Terug naar het nieuwsoverzicht

23.07.2024

De Vlaamse regering maakt letterlijk ruimte voor water. Maar is het genoeg?

Ruimte voor water

Op 19/07/24 gaf de Vlaamse regering haar definitieve goedkeuring voor de aanduiding van 139 watergevoelige openruimtegebieden, samen goed voor 170 ha.

Deze gebieden liggen in natuurlijk overstromingsgebied en/of hebben een bijzonder waterbergend vermogen. Door de erkenning worden ze definitief bestemd als onbebouwbare open ruimte. Letterlijk ruimte voor water, dus. Hierdoor wordt een heleboel wateroverlast vermeden.

Natuurlijk zien veel grondeigenaars hun (bouw)grond in waarde verminderen. Daarom wordt er voorzien in planschadevergoeding. Getroffen eigenaars hebben twee jaar de mogelijkheid om planschadevergoeding aan te vragen en zullen hiervan op de hoogte gebracht worden.

Anderzijds merken we bij de Limburgse Milieukoepel vzw dat er nog veel verkavelingen en bouwvergunningen worden aangevraagd in overstromingsgevoelig gebied. ‘Waterrobuust bouwen’ is dan het wondermiddel. Zorgen dat het water niet de woning binnen kan (in theorie) door op palen te bouwen, waterdichte kelders te voorzien, geen openingen te voorzien beneden een bepaald niveau … Maar dat is niet voldoende. Water moet ergens naartoe en zal altijd een weg vinden.

#water 

Online bijleren over jouw tuin?

Online bijleren over jouw tuin?

Ontdek op 24 september hoe je van jouw tuin een watervriendelijk paradijs maakt. Schrijf je vandaag nog in.

Daar wil ik meer over weten >>