07.09.2022
’t Is gebeurd! De zomer van 2022 kent een groter neerslagtekort dan die van 1976 en 2018.
Zoiets gebeurt normaal eens in de 50 jaar; dit is nu de vijfde droge zomer in zes jaar tijd.
Momenteel is er een neerslagtekort van 350 liter/km². Dit brengt ons op de negende plaats van droge zomers sinds de metingen in 1833. Juli en augustus waren zelfs de droogste zomermaanden ooit en augustus was de warmste augustusmaand ooit. Kan tellen!
Een neerslagtekort ontstaat wanneer er meer water verdampt dan er bijkomt. Dat gebeurt vanaf april en is een normaal fenomeen. Wanneer er voldoende water in de bodem is vormt dat geen probleem. Maar daar loopt het dus mis. Door onder meer verharding en drainage loopt het regenwater dat valt eerder naar zee dan dat het in de bodem kan trekken. De grondwaterreserves worden onvoldoende aangevuld. Bovendien krijgt het water tijdens een stortregenbui geen kans om in de bodem te sijpelen.
Er viel in juli en augustus ook ruim de helft minder regen dan normaal en de zon maakte overuren. Dat brengt ons in een vicieuze cirkel. Het is droog en heet. Dat zorgt voor verdamping. Hierdoor wordt het aardoppervlak nog droger en warmt het sneller op. Nog heter, nog droger…
Ook de rest van Europa kampt met droogte en hitte. De klimaatverandering is een feit, en dit is nog maar het voorprogramma, de opwarmer.
Wat kunnen we hieraan doen?
Naast een hele rist aan klimaatmaatregelen is het ook van levensbelang om het water dat we krijgen goed te bufferen. Er is niet minder water dan voorheen op onze planeet. Het wordt gewoon anders verdeeld. Wanneer het in de winter regent moet er zoveel mogelijk gebufferd worden voor later gebruik en het overige water moet maximaal de kans krijgen om te infiltreren in de bodem om de grondwaterreserves aan te vullen.
We moeten streven naar een omslag van drainagedrang naar infiltreren en bufferen.
Patrick Willems, hydroloog aan de KU Leuven vertelt hoe het werkt in deze presentatie (YouTube, presentatie van 1 uur, gevolgd door debat van 1 uur)