Een groot deel van onze werking bestaat uit beleidswerk. We gaan het liefst proactief in overleg, om tot een compromis te komen waarbij de open ruimte, de natuur en ons leefmilieu zo goed mogelijk gespaard blijven.
Dagelijks zetten wij ons in voor het behoud en de verdere ontwikkeling van een kwalitatieve leefomgeving met ruimte voor mens en natuur. Bijgevolg kunnen we niet omheen beleidswerk. Liefst gaan we proactief te werk, maar dat is niet vanzelfsprekend, want we hebben nu eenmaal geen glazen bol die voorspelt wie waar welk project wil uitvoeren. Daarom blijft het noodzakelijk om vergunningsaanvragen te screenen en, indien nodig, input te leveren via inspraakreacties.
We noteerden in 2024 een totaal van 459 openbare onderzoeken voor vergunningsaanvragen die op het eerste zicht een negatieve invloed zouden kunnen hebben op onze leefomgeving (open ruimte, natuur, milieukwaliteit etc.). Uit deze massa werden 38 dossiers gepikt om te behandelen, wat uitmondde in 30 bezwaren, 6 beroepen en 2 opmerkingennota’s.
De beslissing om een dossier te behandelen gebeurt niet zomaar. Enerzijds krijgen we vaak de vraag van een van onze lidverenigingen of omwonenden om bezwaar of opmerkingen te formuleren omdat zij zich ernstig zorgen maken over het dossier in kwestie. Anderzijds zijn er aanvragen die volgens ons niet, of slechts voorwaardelijk, vergund kunnen worden omdat de impact te groot is. Denk maar aan lawaaisporten, bouwen in overstromingszone, vrachtverkeer voor de deur, vervuilde waterlopen, …
Resultaten
Van de 30 bezwaren werden er 10 gunstig beslist, dus er werd rekening gehouden met onze argumenten en de vergunning werd geweigerd, of er werden extra voorwaarden opgelegd. 13 werden ongunstig beslist, dus er werd vergund zonder meer. Vandaag (29/01/25) wachten we nog op 7 beslissingen.
Via die inspraakreacties laten we weten welke bezorgdheden er leven. Soms werden er dingen over het hoofd gezien, die dankzij onze input opgepikt werden. Soms zijn er grijze zones of gaten in de regelgeving, waardoor overheden toch vergunnen, ondanks mogelijke negatieve impact. Helaas spelen andere belangen vaak een grotere rol. Zo wordt er veel moeite gedaan om lawaaisporten op hun locatie te behouden, ondanks duidelijke hinder voor omwonenden en natuur. De tweede kabelskibaan op Terhills toont aan dat ook toeristische belangen soms zwaarder doorwegen dan natuurbehoud.
Moeten we dan maar opgeven? Zeker niet! We verdedigen de belangen van een gezonde, kwalitatieve leefomgeving, voor mens en natuur. Ook al worden onze argumenten niet altijd gerespecteerd, het blijft belangrijk om te ijveren voor proper water, een gezonde bodem, een bos om in te wandelen, rust in de woonwijk en zuivere lucht om te ademen. Zo werden de plannen voor ‘Fietsen onder de grond’ terug naar de tekentafel verwezen, omdat de oude groeves een belangrijke overwinteringsplaats zijn voor vleermuizen. Een verkaveling in Dilsen-Stokkem ging uiteindelijk niet door omdat de geplande tuinen pal tegen (tot zelfs in) natuurgebied zouden liggen.
Van de 6 beroepen werden er 2 gunstig beslist (vernietigd), 1 ongunstig beslist (bevestigd) en
3 beslissingen moeten nog genomen worden.
Grondwater
Maar liefst 20 van de 30 bezwaren werden ingediend bij aanvragen voor grondwaterwinningen.
9 keer werd de vergunning zonder pardon verleend voor 10 jaar. In 7 gevallen konden we extra voorwaarden of beperkingen bekomen, of werd de vergunning in het geheel geweigerd.
We begrijpen dat een landbouwer alles in het werk stelt om zijn gewassen te laten groeien en zijn vee te laten drinken. Dat is in dit grillige klimaat geen makkelijke opdracht. Maar als iedereen zonder omkijken water uit de diepe grondlagen haalt, terwijl deze voorraden maar moeilijk aangevuld geraken, komen we straks allemaal in de problemen.
Want wat als ons drinkbare grondwater op is? Moeten we dan ook vergiftigd oppervlaktewater gaan drinken zoals de West-Vlamingen?
Dit is een mooi voorbeeld van regelgeving die tekortschiet. Ondanks de Kaderrichtlijn Water, het veranderende klimaat en het alsmaar stijgend aantal (vergunde) grondwaterwinningen, vinden gemeentebesturen het moeilijk om vergunningen te weigeren.
1 ding is zeker: ook in 2025 zullen wij blijven streven naar een propere en gezonde leefomgeving voor mens, plant en dier, met voldoende (open) ruimte voor iedereen. Want zwijgend toekijken hoe ons water vervuild wordt, en buurtbewoners gek worden van lawaai, dat kunnen we niet. We zitten ook niet te wachten tot het drinkbaar grondwater écht op is!
#ruimtelijkeordening #water #landbouw #mobiliteit