De smalle woonstrook langs de Watertorenstraat in Dilsen-Stokkem zal voorlopig (?) niet bebouwd worden.
De bestemming woonzone blijft, dus je weet maar nooit.
Als onze stevige argumenten in een beroepsprocedure niet worden gehoord, en een vergunning wordt verleend die indruist tegen de Vlaamse regelgeving, moeten we juridische stappen overwegen. Dit doen we niet zomaar, want zulke dossiers blijven dan lang aanslepen en kosten veel tijd, werk en geld.
Deze verkaveling in Dilsen-Stokkem is er zo eentje.
Hoewel de weigering voor deze specifieke aanvraag definitief is en er dus niet verkaveld en gebouwd kan worden op basis van deze aanvraag, is de smalle strook bouwgrond die als buffer tussen de woonwijk en het beschermd natuurgebied ligt nog niet veilig. Het staat de bouwfirma, of anderen, immers vrij om een nieuwe aanvraag in te dienen. De bestemming van het gebied is tot nader order immers nog steeds bouwgrond. Dit zou opgelost kunnen worden met een RUP (Ruimtelijk Uitvoeringsplan).
Hieronder schetsen we wat voorafging.
Voorjaar 2022
We werden aan de mouw getrokken over een verkavelingsproject aan de rand van de geïsoleerde woonwijk Groot Homo in Dilsen-Stokkem.
Er zouden villa's komen, met uitzicht op het mooie, achterliggende natuurgebied. Dat natuurgebied is geklasseerd als VEN-gebied, en dus beschermd. Het bestaat uit een ven en nat elzenbroekbos. Het gaat dus om natte natuur, de natuurlijke spons die ons tegen grote water(s)nood kan beschermen. De te verkavelen bouwzone is op dat ogenblik onbebouwd en fungeert als buffer tussen het natuurgebied en de bestaande woonwijk. Bovendien is deze woonwijk een eiland omgeven door groen. Geen winkels, scholen, enz. in de directe omgeving. Het gevolg van een ruimtelijke dwaasheid uit het verleden dus, en het is onzin om hier nog verder uit te breiden.
Redenen genoeg om actie te ondernemen.
De vergunning werd reeds verleend door het schepencollege van Dilsen-Stokkem, dus voor bezwaar was het te laat. De zaak leek ons en Natuurpunt Limburg (die eerder wel bezwaar indiende) echter belangrijk genoeg om beroep aan te tekenen bij de provincie.
Er werd bijkomende info gevraagd, en een nieuwe projectinhoud werd ingediend. Hierop volgde een tweede openbaar onderzoek.
Intussen kreeg de bouwfirma wellicht in de gaten dat we stevige argumenten hadden. Een advocaat werd ingeschakeld om de beroep indienende verenigingen te intimideren. Daar gingen we uiteraard niet op in.
December 2022
Ondanks onze gezamenlijke argumenten en een waslijst aan nauwelijks na te leven en te controleren voorwaarden van het Agentschap voor Natuur en Bos, vergunde de provincie de verkaveling.
Februari 2023
Omdat het gaat over natte natuur, beschermd natuurgebied en de voortzetting van ruimtelijke dwaasheid, besloten we samen met Natuurpunt Limburg een vernietigingsprocedure op te starten bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen.
Bovendien, en dat is nog het meest frappante, was er onduidelijkheid ontstaan over de exacte grenslijn tussen de achtertuinen en het natuurgebied. Lagen de voorziene tuinen nu net wel of net niet in het natuurgebied? En hoe zat het dan juist met de buffer tussen woongebied en natuur?
Mei 2023
In tegenstelling tot een administratief beroep, werkt een juridisch beroep niet schorsend. Dit betekent dat de vergunning intussen uitvoerbaar is, ook al hangt er nog een juridische procedure. De voorbereidende werken konden dus starten. Maar in de voorwaarden van de vergunning was opgenomen dat grondwerken uitgevoerd mochten worden “tussen half juli en november, dus buiten de overwinteringsperiode van amfibieën en de broedperiode voor watervogels”.
Een alerte buurtbewoner alarmeerde ons: bomen werden gerooid en met wortel en al uit de grond getrokken. We verwittigden de betrokken handhavingsdiensten, maar die keken een andere richting uit of wezen naar elkaar.
We startten dan maar een aanvraag tot onmiddellijke schorsing wegens uiterst dringende noodzaak (UDN) bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen en kregen gelijk. De werken werden stilgelegd. Helaas waren de bomen al gerooid …
Januari 2024
De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelde dat de motivatie van de provincie over de exacte grens te wensen overliet. De provincie moest ‘binnen de drie maanden’ (deze termijn is niet bindend) een nieuwe beslissing nemen.
Juni - augustus 2024
Bij nader inzien was het ook voor de provincie duidelijk dat de woonzone eigenlijk te smal is om in kwaliteitsvolle woningen met voldoende grote tuinzone te voorzien.
Deze onbebouwde zone fungeert momenteel als buffer tussen het natuurgebied en de bestaande woonwijk. Om nog iets van die bufferwerking over te houden, moest eigenlijk een stukje van de (toch al bescheiden) tuin opgeofferd worden. Bovendien is na de voorbereidende kapwerken gebleken dat dit terrein wel degelijk behoort tot het achterliggend ven: het is er moerassig.
Over en uit?
De beroepstermijn is verstreken. Dit dossier is definitief afgesloten.
De smalle strook blijft echter woonzone, en vroeg of laat kan er een nieuwe aanvraag opduiken.
Dan zullen we zien hoe die aanvraag eruitziet en kennen we alleszins al de exacte grens tussen woon- en natuurgebied. Hopelijk hebben de bevoegde overheden de juiste conclusies getrokken en kijken ze voortaan wat kritischer naar zulke aanvragen.
Het is heel jammer dat er zo gestreden moet worden voor elke vierkante meter bedreigde open ruimte.
Jij kan helpen
Het is dankzij meldingen van vrijwilligers en alerte burgers dat deze zaak op onze radar kwam.
Ook jij kan helpen! Heb je bedenkingen bij een aanvraag voor een bouwproject, omdat het langs een natuurgebied ligt of omdat de gronden vaak onder water staan? Neem contact met ons op via info@limburgsemilieukoepel.be.
Procedures als deze kosten veel geld. We moeten daarom keuzes maken. Met jouw financiële steun komen we al een eindje verder.
Doe jouw gift op (IBAN) BE04 4500 4915 7131 en ondersteun zo onze werking. Vermeld daarbij ‘Gift’ en jouw naam en mailadres. Bedankt alvast!
Giften vanaf 40 euro (op jaarbasis) geven je recht op belastingvermindering.
Meer ontdekken in onze nieuwsartikels?
Dat kan hier:
Definitieve weigering verkaveling Dilsen-StokkemIllegale rooiwerken voor een omstreden verkavelingsproject midden in broedseizoenSLAPP als manier om inspraak van de burger te ondermijnen
#ruimtelijkeordening #water