Hoe scheppen we orde in de Vlaamse ruimtelijke chaos?
Geannuleerd door een tekort aan inschrijvingen.
De Vlaamse ruimtelijke ordening moet anders aangepakt worden in de toekomst. Dit vergt een ingrijpende mentaliteitswijziging over hoe we kijken naar hoe we wonen, hoe en waar we bouwen. Bedoeling van de bouwshift is om de open ruimte te vrijwaren en natuur en landbouw meer plaats en een toekomst te geven in het Vlaanderen van de 21ste eeuw. Maar hoe pakken we dat best aan?
De Vlaamse Ruimtelijke ordening is een ramp. Lintbebouwing verbindt als een sliert beton en verharding het ene dorpscentrum met het andere. De resterende open ruimte ligt verscholen achter verkavelingstuintjes, heesters en illegaal opgetrokken tuinhuisjes en koterijen. Willen we de resterende open ruimte vrijwaren dan moeten we de zaken anders aanpakken.
De Vlaamse regering heeft daarom het principe van de bouwshift in het leven geroepen. Stelselmatig wil men de oppervlakte aan open ruimte die dagelijks wordt volgebouwd herleiden tot 0. Een erg ambitieus plan in een land waar de gemiddelde inwoner wordt geboren met een baksteen in de maag en vaak al op jonge leeftijd droomt van een eigen huisje, met tuintje boompje beestje.
Zijn deze plannen haalbaar op korte termijn? En wat zijn de verwachtingen van de verschillende sectoren en bevolkingsgroepen die er rechtstreeks mee te maken zullen krijgen?
Op maandag 21 november organiseren Avansa-Limburg en de Limburgse Milieukoepel in Hasselt een debatavond omtrent dit heikele thema.
Eerst krijg je een duiding over wat de bouwshift/betonstop, die werd goedgekeurd door de Vlaamse regering, precies inhoudt, door Lien Poelmans, onderzoeker landgebruik bij VITO. En nadien gaan een aantal gerenommeerde experts uit verschillende sectoren met elkaar in debat.
Het expertenpanel bestaat uit:
- Frederik Mollen (beleidsmedewerker bij Natuurpunt)
- Inge Moors (gedeputeerde voor Provincie Limburg)
- Wim Dries (burgemeester van Stad Genk en voorzitter van de VVSG)
- Marc Dillen (directeur-generaal van Embuild Vlaanderen)
- Sander Palmans (coördinator Proef- en Vormingscentrum voor de Landbouw)
Begeleiding: Mario Knippenberg van Avansa-Limburg.
Je kan live aanwezig zijn tijdens deze debatavond.
Volg je het debat liever online? Meld het dan aan Avansa-Limburg als je je inschrijft.
In samenwerking met Avansa-Limburg, Vrijzinnig Punt en Natuurpunt Limburg. Deze activiteit maakt deel uit van het project 'Water: vriend én vijand' (juli '22 - juni '23).